Naše návrhy pro lepší život v Klecanech

17.03.2015 09:28

Milí občané, 

od svého zvolení předložily zástupkyně sdružení Žijeme v Klecanech  již řadu návrhů, připomínek a podnětů, které směřují k zefektivnění a větší transparentnosti veřejné správy a k zlepšení života obyvatel Klecan.  

Představujeme vám několik posledních návrhů, které podala Radě města naše kolegyně Zdeňka Tomášová. Většina vychází z poznatků, které načerpala na vzdělávacích akcích, jichž jsme se zúčastnily, a návrh analýzy policie z našich schůzek se zdibskými a líbeznickými policisty. 

1. Lepší místo: mobilní a webová aplikace, která umožňuje občanům snadno a rychle komunikovat se svou radnicí. Můžete se přihlásit do webové nebo mobilní aplikace a posílat své tipy na zlepšení konkrétního místa, vyfotit skládku či propadlou vozovku apod. Po odeslání vaší připomínky se Lepší místo postará o to, aby zpráva byla doručena na klecanský úřad. 

2. Nabídka redakčního systému pro městské webové stránky s modulem na zveřejńování smluv (tak, aby bylo možné snadné a rychlé vyhledávání) a dalšími "vychytávkami" pro veřejnou správu. 

3. Rozklikávací rozpočet města, který by měl být umístěn na webových stránkách a který vám poskytne přehledné a detailní informace, kolik a na co se právě teď utrácí, kolik je schváleno, kolik se již utratilo apod. 

4. Pomoc seniorům a jejich rodinám: tísňová péče Život 90 (stanice s tísňovým tlačítkem, službou operátorky, detektorem pohybu apod.).  Instalace nové pevné stanice tísňové péče stojí 15 000,-Kč, repasované stanice asi 5 000,-Kč. V současné době má Život 90 v nabídce pevné stanice za 1 500,- Kč díky daru České spořitelny. Měsíční manipulační poplatek činí 400,- Kč. Navrhujeme, aby (po zjištění zájmu o tuto službu) obec seniorům finančně podpořila instalaci stanice v bytě.  Občan si bude platit měsíční poplatek. Stanice zůstává v majetku sdružení Život 90, jednáme o možnosti, aby stanice, jejichž instalaci by město zaplatilo, přecházely z jednoho klecanského seniora na druhého. 

5. Návrh na vypracování analýzy různých variant jak spolupráce s OP Zdiby, tak vlastní městské policie.